ORIGINAL vs. COPII

Rasinile artificiale isi au inceputurile inca din anul 1860. Atunci, Dl. Alexander Parkes (care nu avea nicio pregatire in fizica sau chimie) se ocupa cu caracteristicile nitratului de celuloza care putea fi folosit in forma lichida, flexibila sau solida. Astfel, acest produs putea fi dur ca fildesul, putea fi netransparent, impenetrabil la lichide, colorabil si avand o prelucrabilitate asemanatoare cu a metalului.
Acest material a fost cu siguranta primul POLYMER care sta la baza unei familii de cateva sute de membrii. Fratii Hyatt din New York au dezvoltat primul produs artificial in timp ce cautau un echivalent pentru fildes, pentru a-l folosi la fabricarea bilelor de billiard, in anii 1870. Din kampfer si celuloza au produs un material care astazi este cunoscut sub denumirea de celuloid.
Istoria rasinilor epoxidice incepe inaintea celui de-al 2-lea Razboi Mondial, cercetari desfasurandu-se in paralel in Elvetia si USA. Rezultatele au fost publicate in anul 1945. In anul 1946 au aparut primele rasini epoxidice pentru lacuiri, lipiri si turnari forme. In anii 1950 a pornit prima mare statie industrial pentru producerea rasinilor epoxidice. De atunci, acestea au suferit combinatii cu diferiti intaritori, precum si diverse modificari pentru a se adapta cerintelor pietei.
In spatele oricarui produs epoxidic sta un sir lung de teste, probe si experiente.
Ca atare, s-a stabilit o anumita ierarhie care, simplificat, arata astfel:

Producatori de rasini sintetice, de diluati reactivi si intaritori

Producatori de produse specifice aplicarii in constructii, din rasini sintetice si adaosuri

Aplicatori de rasini sintetice pe diferite suprafete


Producatorii de rasini sintetice din prima grupa au construit in ultimii ani unitati de productie care trebuie sa functioneze la capacitate maxima.
Producatorii de produse specific din rasini sintetice dezvolta produse noi, experimenteaza si testeaza astfel ca aplicatorii sa predea suprafete finite de inalta calitate.
Aplicatorii se concentreaza pe pregatirea perfecta a straturilor suport pentru a garanta adezivitatea produselor specifice.
In anii 1990, o mica firma din Germania a avut o idee… Deoarece beneficiarii erau mai tot timpul in criza de timp (TIME IS MONEY), se intampla de mai multe ori ca o lucrare trebuia executata in termen de 24 de ore de la comanda. Orice producator de produse specifice nu putea reactiona atat de rapid.
Idea consta in a dezvolta un sistem universal care prin calitatile date poate fi folosit ca adeziv, ca strat de egalizare, ca strat de uzura, ca strat de protectie etc.
Astfel, dupa 5 ani de experimentari, impreuna cu producatorii de produse specifice s-a aplicat acest sistem simplu, dar ingenios, care consta in: 
                              

Sistem de rasini sintetice modificate cerintelor        aplicatorilor
 
Diferite sisteme minerale, materiale de umplutura, dezvoltate
dupa curbe granulometrice specifice
 
Diferiti aditivi si
pigmenti
 
 


Din 1995 pana azi, acest sistem a fost imbunatatit in continuu gradul de calitate ajungand la acela al produselor “din fabrica”. Cu acest sistem, firma mica a ajuns principalul furnizor al industriei automobilistice in decurs de 2 ani deoarece, avand un stoc simplu din 3 produse, puteau furniza in mai putin de 24 de ore, oricand si oriunde in lume orice fel de pardoseli din rasini sintetice, incepand de la simple vopsitorii pana la sisteme complexe, in orice culoare .
Acest sistem reprezinta originalul, care arata foarte clar ca intotdeauna trebuie sa existe o legatura stransa intre producatorii produselor specifice si aplicatori.
Dupa acest model, in Romania s-au nascut peste noapte fie producatori de produse specifice, fie aplicatori care sunt si producatori. Acestia cumpara rasini sintetice si intaritori, le amesteca dupa bunul plac si le aplica. Problemele si diferentele se vor observa daca nu acum, cel tarziu peste 12 luni.
De la diferiti beneficiari auzim de probleme cu ingalbenirea pardoselii in timp, necuratabilitatea lor, uzura ridicata fata de alt sistem, bule de aer etc.
O pardoseala reusita este alcatuita din 2 componente:
1. Pregatirea profesionala a stratului suport cu utilaje specifice (sablare/frezare)
2. Alegerea atentra a produselor specific domeniului de activitate.

Aplicatorii de pardoseli din rasini sintetice sunt ca si cofetierii. Astfel avem:
Faina                                 = rasini sintetice
Faina+drojdie+ingredient = produse specifice din rasini sintetice cu  specifice,  aditivi si pigmenti
Tortul                                = pardoseli din rasini sintetice

Precum tortul nu poate fi facut doar din faina, astfel nici pardoselile din rasini sintetice nu pot fi facute numai din rasini sintetice.

Pentru beneficiari aceasta inseamna:
-verificati intotdeauna fisa tehnica a produsului si controlati aplicabilitatea si pretabilitatea in domeniul dorit.
-cereti agrementul tehnic pentru sistemul de pardosire, nu doar al produselor
-cereti lista de referinte si persoane de contact
-asigurati-va ca firma aplicatoare are in dotare utilaje specifice pregatirii stratului suport.


Prin aceasta expunere am incercat sa redam intr-un mod simplu diferentele intre aplicatorii de pardoseli din rasini sintetice si cei care cred ca daca ai faina poti face un tort.
Modelul creat de mica firma germane, a unui sistem de pardosire universal, fara factori de risc, dupa cercetari si experiente indelungate, nu poate fi copiat in cateva zile sau luni si mai ales fara sa lucrezi impreuna cu acei oameni care cunosc reteta tortului.
In acest sens, paziti-va de copii improvizate, nu va uitati la diferentele minore de pret si nu credeti ca o rasina sintetica este egala cu un sistem de pardoseli pe baza de rasina sintetica.